Always Woman Budapest

2021.jún.19.
Írta: audrey hepburn komment

Amikor egy pillanat alatt megkérdőjelezed 40 év boldogságát

Az Orlai Produkciós Iroda a Városmajori Szabadtéri Színház színpadán mutatta be a Válaszfalak című előadását, Kern András és Hernádi Judit főszereplésével. A bemutatót eredetileg december 6-ra tervezték, azonban az évad leállása miatt nyárig kellett várni Bess Wohl darabjára.

ke_pernyo_foto_2021-06-18_16_00_10.png

Az írónő, Bess Wohl a Broadway egy feltörekvő tehetsége, korábbi drámáival már lenyűgözte a New York-i kritikusokat, azonban a Válaszfalak az első olyan darabja, amelyet a Broadway-n is bemutattak, így egész gyorsan megérkezett Magyarországra is.

Zöldi Gergely fordításában egy olyan vígjáték kerekedett belőle, ami egyszerre mély és szórakoztató.  A Válaszfalak egy idős házaspár történetét meséli el, akiknek szembe kell nézniük egy hatalmas változással. Miután a gyerekek kirepültek, nekik is át kell értékelniük eddigi életüket. 40 év házasság sok idő, de vajon minden úgy történt, ahogy szerették volna? Egyáltalán boldogok voltak?

Az előadás olyan hétköznapi problémákat mutat be, ami mindenki számára ismerős lehet. A rossz, vagy egyáltalán nem létező kommunikáció a párok között, aminek eredményeként akár 40 éven át élhetünk téves következtetésekben. Nem kérdezünk, helyette elgondoljuk, hogy mit akar a férjünk/feleségünk.

„Miért nem mondtad? Miért nem kérdezted? Hát már ezért is én vagyok a hibás?” Mennyi embernek lehetnek ismerősek ezek a mondatok, és mennyi minden múlhat rajta. Akár egy család tökéletesnek hitt élete, ami nem is tökéletes volt, csak jól építkezett a hazugságokra.

download.jpeg

Kern András (Bill) és Hernádi Judit (Nancy) összeszokott páros, néha ez már zavaró is lehet, hogy megint ők, mit tudnak még kihozni egymásból? De ez most nem volt kérdés. A Válaszfalakban megtalálták a humoros drámát, avagy a drámai humort. Bill és Nancy, akik ugyanolyanok mint bárki más. Néha frusztráltak, tele beteljesítetlen tervekkel, viszonzatlan érzésekkel és közben csak azt akarták, hogy a gyerekeik boldogok legyenek.

Amikor a feleség közli a férjjel, hogy válni akar, a férj tovább szürcsölni a levest és annyit mond: „Rendben.” Ő nem harcol, 40 év után. De vajon kinek fáj jobban a döntés, vagy az elmúlt 40 év?

A darabot Szabó Máté rendezte, a további szerepekben Pataki Ferenc, Nagy Dániel Viktor, Grisnik Petra, Rohonyi Barnabás és Peremartoni Krisztina látható.

 Az előadást 14 éven felülieknek ajánlott!

 Fotók: MTI/Szigetváry Zsolt

Három nap jazz, funk és soul a 9. Paloznaki Jazzpikniken

Mario Biondi, Al McKay’s Earth, Wind and Fire Experience, Candy Dulfer és Kraak&Smaak, csak néhány név az idei Paloznaki Jazzpiknik fellépő közül. A nemzetközi előadók mellett a magyar jazz élvonala is képviselteti magát július 29. és 31. között a 9. Paloznaki Jazzpikniken.

_mg_0686.jpg

Július 29-én a soul, a blues és a jazz határterületein egyensúlyozó, többszörös platinalemezes énekes, Mario Biondi fergeteges koncertjével veszi kezdetét a 9. Paloznaki Jazzpiknik. Amint meghallják különleges, Barry White-hoz hasonló hangját, mindenki ráismer a szicíliai származású Biondira. Biondi második alkalommal látogat el Paloznak dűlőire a magyar közönséghez, először 2017-ben adott nálunk felejthetetlen koncertet az európai soulmuzsika koronázatlan olasz királya. Őt egy igazi legenda követi; a világ leghíresebb funky zenekarának utódja, az Al McKay’s Earth, Wind and Fire Experience látogat el Paloznakra, hogy osztozzanak az emelkedett hangulatban. A chicagói Earth, Wind & Fire kétségkívül minden idők legsikeresebb soul-funk-disco zenekara. A funky és az RnB műfaját a hagyományos afrikai zenével ötvöző Earth Wind & Fire 1969-ben jött létre, a ’70-es évek közepétől örökérvényű slágereket jegyeznek. A hétszeres Grammy-díjas együttes a soul, az RnB és a funky legprofibb zenészeit nevelte ki. 

Július 30-án a Mörk pörgeti fel a pénteki közönséget. Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues – a Mörk zenéje funk és soul alapokon nyugszik, eklektikusan mai hangzású, tartalmát tekintve mégis a nagy elődök nyomdokain jár. Rendszeresen fellépnek a legnevesebb magyar és német fesztiválokon, így a Sziget, a VOLT, a Művészetek Völgye, az Elbjazz, a Leverkusener Jazztage, az Aalener Jazzfest vendégei, de zenéltek már az A38-on, a Budapest Parkban, a Müpában és a New York-i Mondo fesztiválon is.

_mg_0667.jpg

Őket követi hazánk egyik legnépszerűbb énekesnője, Rúzsa Magdi, akinek hangja és kisugárzása összetéveszthetetlen, zenéje egyedi atmoszférát teremt. Minden stílus jól áll neki, hangja magával ragadja és betölti az egész nézőteret – a 9. Jazzpiknikre különleges show-val készül. Az est megkoronázásaként az MF Robots utánozhatatlan hangjai csendülnek fel. Az MF Robots a soul, az R&B, a funk és a popzene stílusait vegyíti energikus, új hangzású zenévé. A vadonatúj hangzást ígérő, kirobbanó energiájú duót nálunk most először hallhatja a közönség.

Július 31-én a német jazz kollektíva, az egyedi downtempo jazzt játszó De Phazz lép fel. Az együttes a modern zenei irányzatokat és a soul, a latin zene, a trip hop és a drum and bass elemeit ötvözi lounge-os hangkörnyezetben. Őt követi a világhírű holland szaxofon-királynő, Candy Dulfer. Candy zenélt már a Pink Floyddal és Madonnával, Prince-szel, Maceo Parkerrel, Dave Stewarttal és Van Morrisonnal, napjainkban olyan művészekkel lép fel, mint Beyoncé, Chaka Khan, Jamie Cullum és sokan mások. A három nap megkoronázásaként az acid jazzt a house-szal ötvöző Kraak & Smaak Live Band fogja táncra perdíteni a piknikezőket.

_mg_0666_1.jpg

A Fábián Juli Színpadon a magyar jazzélet színe-java fog zenélni a három nap alatt. Az énekesnő a Jazzpiknik indulása óta hajtóereje és múzsája volt a pikniknek, így az emlékére a korábbi kis színpadot – ahol anno debütált Paloznakon – 2018-ban átkeresztelték Fábián Juli Színpadra. Július 30-án, pénteken Saya Noé jegyzi a nyitókoncertet, őt követi a Swing á la Django Herrer Sára közreműködésével, majd a Sárik Péter Trió & Falusi Mariann sikersorozata, a Jazzkívánságműsor érkezik a színpadra, azt est zárásaként pedig improvizatív jazzetűdök hangzanak fel a Jazzpiknik „Játszóházában”. Július 31-én, a szombati záróesten a Sebestyén Patrik Sextet lép fel, utánuk a Nagy Emma Quintet formációja érkezik, majd az Anima Sound System Jazz Session varázsolja el a közönséget, a színpadot az Amoeba koncertje zárja.

Újdonság, hogy ’Nekem a Jazzpiknik’ névvel Paloznakon debütál a Jazzpiknik és a Nekem a Balaton kollaborációján alapuló kollekció, a limitált szériában a nyári szezon elengedhetetlen darabjai találhatók meg. Ördög Nóra és Nánási Pál szerelemprojektjével, a Nekem a Balatonnal bútorozik össze idén nyáron a Jazzpiknik; a fesztivál alatt a paloznaki dűlőkben állomásozik Nánásiék truck-ja, ahol a szokásos gondosan összeválogatott termékek mellett egy limitált kiadású kollekció is megtalálható lesz.

img_5214.jpg

Mint minden évben, a Paloznaki Jazzpiknik most is segíti bevétele egy részével a rászorulókat. Idén az Együtt az Autistákért Alapítványt támogatja a fesztivál. Az Együtt az Autistákért Alapítvány célja, hogy egy olyan világot teremtsen, amelyben az autisták a legjobb önmagukká válhatnak.

Jegyek és bérletek még kaphatók minden kategóriában, a napijegyek mellett két- és háromnapos bérletek, illetve VIP-jegyek és bérletek is vásárolhatók. A bérlettel mindhárom napon kapunyitástól hajnalig tiéd a jazz!

Fotók: Petró Adri

süti beállítások módosítása